DE RAGDOLL

 

De Ragdoll verdient zijn naam aan het feit dat hij zijn spieren verslapt zodra hij wordt opgetild en zich volledig ontspant zodra hij in je armen ligt.

Ze zijn vriendelijk, lief, volgzaam, zacht en ook zeer nieuwsgierig. Deze karaktereigenschappen maakt de Ragdoll voor veel mensen een verslaving.

De Ragdoll is zeer mensgericht, ze zijn graag bij mensen in de buurt, als je er meer hebt zoals wij, moet je dan ook goed uitkijken dat je er niet op eentje stapt.

Als je weg gaat vindt je de Ragdoll bij thuiskomst vaak op je wachten in de gang. Voor deze sociale dieren is het wel leuker om met meedere te zijn.

Ragdolls zijn rustig, maar ook wel actief en willen graag spelen.

Door hun makkelijke karakter kunnen ze goed omgaan met andere dieren, ook kinderen zijn geen probleem. Ze gebruiken zelden hun nagels tijden het spelen. Ragdolls kun je ook goed houden in een appartement, wel voorzien van kattenspeeltjes en een krabpaal. Ben je in het bezit van een tuin, laat de Ragdoll dan niet zonder toezicht naar buiten, of zorg voor een goed afgesloten tuin, de Ragdoll is namelijk een allemansvriend en zal makkelijk met iemand meegaan.

In tegenstelling tot andere katten worden Ragdolls graag op hun buik geaaid, waardoor ze geneigd zijn om voor je op hun rug te gaan liggen.

Doordat de Ragdoll geen ondervacht heeft verharen ze ook relatief weinig, net als andere katten hebben ze hun verzorging nodig, maar ondanks hun lange zijdezachte vacht, geeft dit niet veel werk. Geen dagelijkse borstelbeurt voor de Ragdoll in tegenstelling tot de Pers, eigenlijk verzorgd de Ragdoll zijn vacht zelf, af en toe borstelen is genoeg.

 

 

Standaard kleuren

 Seal: points zijn donker bruin. De lichaamskleur kan variëren van crème tot warm bruin.

Chocolate: Points zijn licht melk chocolade van kleur. De lichaamskleur kan variëren van ivoor tot crème.

Blue: Points zijn licht blauw tot zilver blauwgrijs. De lichaamskleur is ivoor tot blauwig wit.

Lilac: Points variëren van ijzig grijs tot paars beige. Hun lichaamskleur heeft een warme magnolia gloed. 

 

 Standaard patronen

Colorpoint heeft donkerdere points (uiteinde van lichaam zoals oren, snuit, staart, poten) dan de rest van het lichaam. Het contrast varieert. Een sterke afscheiding tussen points en lichaam heeft de voorkeur. Er is geen wit, hoewel weinig wit voor mag komen. Het neusleer en de voetzolen moet de zelfde kleur hebben als de points.

Mitted: Het zelfde als de colorpoints, behalve dat mitted Ragdolls sokjes aan hebben, dat wil zeggen witte sokjes aan de voorpoten, en laarzen (tot de helft van hun achterpoten) aan de achterkant. Kin en borst zijn wit en buik heeft een witte streep. Soms heeft de mitted Ragdoll een witte bles op de neus, wat algemeen geaccepteerd is op shows.

Bicolor: Bicolor heeft ook donkere points, maar het masker heeft een omgekeerde V vanuit de ogen tot de wang. De lichaamskleur is wit, met een zadel op de rug. De kleuren wit variëren bij bicolors. Het neusleertje en de voetzolen zijn roze. 

Erfelijkheid

HCM: Hypertrofische Cardiomypatie, is een hartafwijking die bij alle katten kan worden aangetroffen, ongeacht stamboom of niet. Bij HCM zijn de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toegenomen. Dit veroorzaakt een toenemende verstijving in de linkerkamer, waardoor deze niet efficiënt kan vullen. Bovendien wordt de ruimte in de linkerkamer steeds kleiner waardoor steeds minder bloed kan worden rondgepompt en de ruimte in de linker boezem vergroot. Een pijnlijk langzame dood of een plotselinge dood tot gevolg. Een specialist kan door middel van een echo aan tonen of de kat op dit moment HCM vrij is. Er zijn wel gevallen van katten die op latere leeftijd HCM positief getest worden.

Voor kittenkopers is het belangrijk om naar de jaarlijkse echo te vragen.

PKD: Polycystic Kidney Disease, is een erfelijke afwijking die bestaat uit cysten in de nieren. Naarmate deze cysten uitgroeien zullen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en uiteindelijk leiden tot nierfalen. Als de echo is gemaakt door een specialist is er 99% zekerheid dat de kat er vrij van is. Er blijft nog 1% over, dit bijvoorbeeld doordat de cysten te klein waren om te zien.

FIV: Fiv wordt veroorzaakt door een virus verwant aan HIV. Fiv wordt dan ook wel kattenaids genoemd. Fiv is makkelijk aan te tonen door een bloedtest.

FELV: Felv is een virusziekte met dodelijke afloop. Het virus kan leukemie veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meest optreedt na een infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan, waardoor ze gevoelig zijn voor infectie. Dit is ook aan te tonen met een bloedtest.

 

Alle papieren/uitslagen van deze verschillende testen zijn uiteraard te zien bij bezichtigingen.